Hoe werken aaltjes

Aaltjes (of nematoden) zijn microscopisch kleine, ongewervelde wormen die van nature in de bodem voorkomen. Ze kunnen echter ook worden ingezet als een biologisch bestrijdingsmiddel tegen schadelijke insectenlarven. De aaltjes die vaak worden gebruikt voor biologische plaagbestrijding behoren tot de families Steinernematidae en Heterorhabditidae. Hier is een algemene uitleg van hoe aaltjes werken:

  1. Op zoek naar een gastheer:

    • Aaltjes zijn parasitair, wat betekent dat ze andere organismen gebruiken als gastheer om zich voort te planten. Wanneer aaltjes worden ingezet voor plaagbestrijding, gaan ze actief op zoek naar hun specifieke prooien, meestal larven van schadelijke insecten.
  2. Infectie van de gastheer:

    • Wanneer een aaltje een geschikte gastheerlarve vindt, boort het zich in de larve met behulp van zijn mondstijl. Dit proces is vaak snel en effectief.
  3. Verspreiding van bacteriën:

    • Zodra het aaltje in de larve is binnengedrongen, scheidt het specifieke bacteriën uit zijn darmen af. Deze bacteriën zijn pathogeen voor de larve en veroorzaken snel de dood van de larve.
  4. Voeden en voortplanten:

    • Nadat de larve is gedood, voeden de aaltjes zich met de dode larve en de bacteriën. Tijdens dit proces vindt ook de voortplanting van de aaltjes plaats.
  5. Nakomelingen en herhaling:

    • De nieuwe generatie aaltjes migreert vervolgens naar nieuwe larven om het proces te herhalen. Deze cyclus van het zoeken naar een gastheer, infecteren, voeden en voortplanten gaat door zolang er geschikte larven aanwezig zijn.