Wanneer aaltjes inzetten tegen de buxusmot
De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve mot die afkomstig is uit Azië en Europa heeft bereikt. Deze mot is echt super schadeiljk voor de welbekende buxusplanten.
Kijk maar eens in de straat en vrijwel iedere straat heeft wel buxusplanten.
De bestrijding van de buxusmot met behulp van aaltjes, zoals Heterorhabditis bacteriophora, is mogelijk in bepaalde stadia van de levenscyclus van de mot. De levenscyclus van de buxusmot omvat verschillende stadia:
-
Ei: De buxusmot legt eieren op de bladeren van de buxusplant. Deze eieren zijn klein, ovaal en geelachtig van kleur.
-
Rups: Uit de eieren komen rupsen tevoorschijn. Deze rupsen zijn groen met zwarte strepen en hebben een opvallende gele streep langs de zijkant van hun lichaam.
-
Pop: Wanneer de rupsen volgroeid zijn, spinnen ze een cocon en verpoppen ze zich tot volwassen motten. De poppen zijn groen of bruin van kleur en bevinden zich meestal op de plant of in de directe omgeving.
-
Volwassen mot: De volwassen buxusmot is een witte mot met een opvallende bruine rand langs de vleugels. Ze zijn 's nachts actief en leggen eieren op buxusplanten.
Om de buxusmot effectief te bestrijden met behulp van aaltjes, moet je rekening houden met de levensfase van de mot. Aaltjes zoals Heterorhabditis bacteriophora zijn vooral effectief tegen de rupsen van de buxusmot. Ze kunnen worden toegepast op de bodem rondom de buxusplanten, waar de rupsen zich bevinden terwijl ze eten van de bladeren. De aaltjes dringen de rupsen binnen en doden ze door infectie met symbiotische bacteriën, zoals eerder uitgelegd.
Het gebruik van aaltjes is minder effectief tegen de eieren, poppen en volwassen motten van de buxusmot.
Bestel Heterorhabditis bacteriophora aaltjes tegen de buxusmot hier!