Wanneer aaltjes inzetten tegen de buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve mot die afkomstig is uit Azië en Europa heeft bereikt. Deze mot is echt super schadeiljk voor de welbekende buxusplanten.
Kijk maar eens in de straat en vrijwel iedere straat heeft wel buxusplanten.

De bestrijding van de buxusmot met behulp van aaltjes, zoals Heterorhabditis bacteriophora, is mogelijk in bepaalde stadia van de levenscyclus van de mot. De levenscyclus van de buxusmot omvat verschillende stadia:

  1. Ei: De buxusmot legt eieren op de bladeren van de buxusplant. Deze eieren zijn klein, ovaal en geelachtig van kleur.

  2. Rups: Uit de eieren komen rupsen tevoorschijn. Deze rupsen zijn groen met zwarte strepen en hebben een opvallende gele streep langs de zijkant van hun lichaam.

  3. Pop: Wanneer de rupsen volgroeid zijn, spinnen ze een cocon en verpoppen ze zich tot volwassen motten. De poppen zijn groen of bruin van kleur en bevinden zich meestal op de plant of in de directe omgeving.

  4. Volwassen mot: De volwassen buxusmot is een witte mot met een opvallende bruine rand langs de vleugels. Ze zijn 's nachts actief en leggen eieren op buxusplanten.

Om de buxusmot effectief te bestrijden met behulp van aaltjes, moet je rekening houden met de levensfase van de mot. Aaltjes zoals Heterorhabditis bacteriophora zijn vooral effectief tegen de rupsen van de buxusmot. Ze kunnen worden toegepast op de bodem rondom de buxusplanten, waar de rupsen zich bevinden terwijl ze eten van de bladeren. De aaltjes dringen de rupsen binnen en doden ze door infectie met symbiotische bacteriën, zoals eerder uitgelegd.

Het gebruik van aaltjes is minder effectief tegen de eieren, poppen en volwassen motten van de buxusmot.

Bestel Heterorhabditis bacteriophora aaltjes tegen de buxusmot hier!

Pagina's

Blogberichten

    Hoe werken aaltjes eigenlijk?

    Het bestrijden van plagen met aaltjes, ook wel biologische bestrijding genoemd, is een duurzame en milieuvriendelijke methode om schadelijke insecten en larven te bestrijden. Deze methode maakt gebruik van bepaalde soorten nematoden, kleine ongewervelde organismen, die natuurlijke vijanden zijn van veel plaaginsecten. Hier is hoe het proces doorgaans werkt:

    Last van de buxusmot?

    De rupsen nemen happen van het blad van uw struik, dit is hun voeding. Dit kan echter leiden tot schade aan uw planten.

    Last van de buxusrups?

    De buxusrups, ook bekend als de buxusmotlarve, voedt zich met de bladeren van buxusplanten. Deze rupsen eten de bladeren op, waardoor de plant er kaal en verzwakt uit gaat zien.

    In de maand mei nemen wij de meikever onder de loep

    De meikever is een prachtig insect om te zien maar helaas kunnen de larven, ook wel bekend als engerlingen, veel schade aanrichten in uw gazon en aan beplanting.

    Wat doet de veenmol in juni?

    De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa), ook bekend als de molkrekel, is een insect dat schadelijk kan zijn voor tuinen en gewassen. Hier zijn enkele details over hun activiteit, de schade die ze veroorzaken, en de aaltjes die je kunt inzetten om ze te bestrijden:

    Aaltjes en huisdieren

    Kan ik aaltjes gewoon inzetten in aanwezigiheid van mijn huisdieren?

    Steinernema feltiae aaltjes

    Vandaag zoomen we in op de feltiae aaltjes.

    Heterorhabditis bacteriophora aaltjes uitgelicht

    Heterorhabditis bacteriophora-aaltjes zijn fascinerende organismen met enkele interessante eigenschappen en feiten.

    Wat is de koolvlieg en hoe bestrijden?

    Natuurlijk met aaltjes!

    Buxusmot actief met warm weer

    De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve plaag die vooral buxusplanten aantast. De mot kent meerdere generaties per jaar en is actief tijdens de warmere maanden.

    Meest voorkomende plagen in gras

    Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine, parasitaire wormpjes die effectief kunnen worden ingezet om verschillende plagen in het gazon te bestrijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende plagen in gras die met aaltjes bestreden kunnen worden:

    Tegen welke rupsen werken aaltjes?

    Aaltjes zijn ook zeer effectief tegen rupsen in bijvoorbeeld uw gewas, tuinf of moestuin.

    heterorhabditis bacteriophora aaltjes

    Heterorhabditis bacteriophora is een fascinerend klein organisme dat een grote impact kan hebben in de wereld van biologische bestrijding. Dit microscopische aaltje, ook wel een entomopathogene nematode genoemd, staat bekend om zijn vermogen om verschillende schadelijke insectenplagen te bestrijden.

    September in de moestuin. Welke plagen actief?

    Eind augustus en begin september zijn er verschillende plagen actief in de moestuin die je kunt bestrijden met aaltjes (nematoden). Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

    Schade van de koperworm / ritnaald in de moestuin

    Als je ooit met vol enthousiasme je moestuin hebt opgezet, maar vervolgens merkt dat je planten verwelken en stoppen met groeien, is de kans groot dat je te maken hebt met een onzichtbare vijand: ritnaalden, ook wel bekend als koperwormen. Deze vervelende larven van de kniptor kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten. In dit blogje duiken we in de wereld van ritnaalden en ontdekken we hoe je deze plagen op een natuurlijke manier kunt bestrijden met aaltjes.

    De taxuskever bestrijden

    De taxuskever is een vervelende en veelvoorkomende plaag in tuinen die flink wat schade kan aanrichten aan je planten. Heb je gaten in de bladeren van je planten ontdekt en zie je verkleurde of verwelkte bladeren? Dan kan de taxuskever weleens de boosdoener zijn. In dit blog lees je hoe je de taxuskever kunt herkennen, wat de schade is die ze veroorzaken en hoe je aaltjes kunt inzetten om deze kever effectief te bestrijden. De taxuskever kun je dus bestrijden zonder gif!

    De buxus in het najaar

    Buxusplanten zijn geliefd in vele tuinen, maar kunnen last krijgen van plagen zoals de buxusmot en schimmels. Een natuurlijke en effectieve manier om je buxus gezond te houden is door het inzetten van aaltjes (nematoden). Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die parasieten in je tuin bestrijden. In het najaar is het perfecte moment om deze natuurlijke vijanden los te laten.