Blijf op de hoogte van de nieuws items!

22-4-2024

De veenmol wordt weer actiever

Wat is de veenmol? Welke schade richt hij aan en met welke aaltjes kun je deze veenmol bestrijden?

Wat is een veenmol?

Een veenmol is een insect dat behoort tot de familie Gryllotalpidae. Het wordt ook wel de Europese molkrekel genoemd vanwege zijn gravende levensstijl en het veroorzaken van schade aan plantenwortels. Veenmollen leven ondergronds en voeden zich met de wortels van grassen, granen, groenten en andere planten, waardoor ze schade kunnen veroorzaken aan gewassen en gazons.

Aaltjes om de veenmol te bestrijden kopen

Hoe ziet een veenmol er eigenlijk uit?

De veenmol is een opvallende verschijning.


De veenmol heeft een mollig, gedrongen lichaam dat lijkt op dat van een mol, vandaar zijn naam. Het lichaam is bedekt met dichte, korte, bruine of grijsbruine haren.

De kop van een veenmol lijkt op die van een krekel. Het heeft grote, samengestelde ogen aan de zijkanten van de kop, net als andere insecten. Ook heeft het lange, gevoelige antennes die het gebruikt om zijn omgeving te verkennen.

De veenmol heeft sterke, graafpoten die zijn aangepast voor het graven van gangen in de grond. Deze poten zijn goed ontwikkeld en geschikt voor het graven van tunnels.

Hoewel veenmollen rudimentaire vleugels hebben, zijn deze meestal niet geschikt voor vliegen. Ze worden meestal gebruikt voor het produceren van geluid tijdens de paringsseizoen.

Veenmollen zijn over het algemeen vrij groot in vergelijking met andere insecten. Ze kunnen tot enkele centimeters lang worden.

Welke schade kan een veenmol veroorzaken?

De schade veroorzaakt door veenmollen kan variëren afhankelijk van de ernst van de plaag en de getroffen gewassen. Typische tekenen van veenmolbeschadiging zijn kale plekken in het gazon, verzwakte of dode planten, en verzakkingen in de grond als gevolg van het graven van gangen door de veenmol.

Wanneer zijn de veenmollen actief?

De veenmollen zijn vooral actief tijdens de lente en de zomermaanden wanneer de bodemtemperatuur warmer is en de plantengroei het meest actief is.

Welke aaltjes werken als oplossing tegen veenmollen?

Om veenmolproblemen aan te pakken, kunnen bepaalde aaltjes effectief zijn.

Steinernema Carpocapsae is een voorbeeld van een aaltje dat vaak effectief wordt gebruikt voor biologische bestrijding van veenmollen. Deze aaltjes zijn parasitair en infecteren de larven van de veenmol, waardoor ze sterven.

 

Aaltjes om de veenmol te bestrijden kopen