Blijf op de hoogte van de nieuws items!

14-8-2024

Wanneer emelten bestrijden?

De beste tijd om emelten te bestrijden is in de late zomer en vroege herfst, wanneer de emelten nog jong zijn en zich dicht bij het oppervlak bevinden. Dit is het moment waarop ze het meest kwetsbaar zijn voor bestrijdingsmethoden zoals aaltjes. Hier is een tijdlijn voor het bestrijden van emelten:

Late zomer (augustus-september):

  • Controle: Dit is de tijd wanneer de eieren van de langpootmug zijn uitgekomen en de jonge emelten beginnen te eten. Controleer je gazon op tekenen van schade, zoals kale plekken en los gras.
  • Aaltjes toepassen: Steinernema feltiae of Steinernema carpocapsae zijn de juiste aaltjes om toe te passen. Ze werken het beste bij temperaturen tussen 10 en 25 graden Celsius en in vochtige grond. Toepassing in deze periode zorgt ervoor dat de aaltjes de jonge emelten infecteren voordat ze te groot en resistent worden.

2. Vroege herfst (september-oktober):

  • Bestrijding voortzetten: Als je in de late zomer nog geen maatregelen hebt genomen, kun je in de vroege herfst nog steeds effectief bestrijden. De emelten zijn nu wat groter, maar aaltjes kunnen nog steeds effect hebben, vooral als de grond nog warm en vochtig is.
  • Grond vochtig houden: Aaltjes hebben een vochtige omgeving nodig om zich te verplaatsen en de emelten te infecteren, dus zorg ervoor dat je gazon goed bewaterd is voor en na het toepassen van de aaltjes.

Door op deze tijden emelten te bestrijden, kun je de schade aan je gazon minimaliseren en zorgen voor een gezonde grasmat.