Blijf op de hoogte van de nieuws items!

24-7-2024

Wat is de de vijgenskeletteermot

De vijgenskeletteermot is een kleine mot waarvan de larven de bladeren van vijgenbomen mineren (d.w.z. gangen in de bladeren graven). Volwassen motten zijn ongeveer 10-15 mm in vleugelspanwijdte en hebben een karakteristiek vleugelpatroon.

Wat doet de vijgenskeletteermot?

  1. Larvale activiteit: De larven van de vijgenskeletteermot voeden zich door de bovenste laag van de bladeren van vijgenbomen af te schrapen, waardoor deze een skeletachtig uiterlijk krijgen. Dit proces wordt "skelettiseren" genoemd.

  2. Schade aan planten: Door de schade die de larven aanrichten, verzwakken de bladeren en wordt de fotosynthesecapaciteit van de plant verminderd. Bij zware infestaties kunnen de bladeren afsterven en afvallen, wat de algehele gezondheid van de plant negatief beïnvloedt.

Wanneer is de vijgenskeletteermot actief?

De vijgenskeletteermot is meestal actief in warme maanden, voornamelijk van het late voorjaar tot de vroege herfst. De exacte timing kan variëren afhankelijk van de geografische locatie en lokale klimaatcondities. Volwassen motten leggen hun eitjes op de bladeren van vijgenbomen, en de larven die uitkomen, beginnen zich meteen te voeden.

 

Welke aaltjes werken tegen de vijgenskeletteermot?

Nematoden, of aaltjes, zijn microscopische wormen die kunnen worden gebruikt als biologische bestrijdingsmiddelen tegen verschillende insectenplagen, waaronder de larven van motten. De volgende soorten nematoden kunnen effectief zijn tegen de vijgenskeletteermot:

  1. Steinernema carpocapsae: Dit is een veelgebruikte soort nematode voor de bestrijding van mottenlarven. Ze zijn effectief tegen een breed scala aan insectenplagen en kunnen worden toegepast door besproeiing van het aangetaste bladoppervlak.