Blijf op de hoogte van de nieuws items!

27-7-2024

Wat is de uienvlieg?

De uienvlieg kan aanzienlijke schade veroorzaken aan uiengewassen, maar door een combinatie van preventieve maatregelen, biologische bestrijding en eventueel chemische middelen kan de schade beperkt worden. Het gebruik van aaltjes is een milieuvriendelijke en effectieve manier om de larven in de grond te bestrijden en zo de gezondheid van uw uiengewassen te waarborgen.

Levenscyclus

  1. Eieren: De uienvlieg legt haar eieren meestal in de buurt van de basis van uienplanten, vaak in de grond of op de plant zelf.
  2. Larven: De eieren komen na ongeveer een week uit en de larven, ook wel maden genoemd, beginnen zich een weg te vreten door de wortels en bollen van de plant. Dit is het schadelijkste stadium.
  3. Poppen: Na ongeveer 2-3 weken voeden, verpoppen de larven zich in de grond.
  4. Volwassen vliegen: Na een paar weken komen de volwassen vliegen uit de poppen, klaar om een nieuwe cyclus te beginnen. Er kunnen meerdere generaties per jaar zijn, afhankelijk van de temperatuur en andere omgevingsfactoren.

Herkenning

  • Volwassen vlieg: De volwassen uienvlieg lijkt op een kleine huisvlieg, ongeveer 6-8 mm lang, met een grijs lichaam en zwarte strepen op de rug.
  • Larven: De larven zijn wit, pootloos en bereiken een lengte van ongeveer 8-10 mm. Ze hebben een typische madenachtige vorm.
  • Schade: Aangetaste planten kunnen verwelken, gele bladeren krijgen en uiteindelijk afsterven. Bij het optrekken van de plant kunnen rotte plekken en gangen in de bollen zichtbaar zijn, veroorzaakt door de voedende larven.

Oplossing?

Steinernema Feltiae aaltjes tegen de uienvlieg!