Blijf op de hoogte van de nieuws items!

25-3-2025

Wat is de walnootboorder en hoe bestrijd je deze plaag?

De walnootboorder (Cydia pomonella) is een motsoort waarvan de larven grote schade kunnen aanrichten aan walnoten. De rupsjes boren zich in de noten en voeden zich met de inhoud, waardoor de oogst verloren kan gaan. Dit kan leiden tot misvormde of vroegtijdig vallende walnoten, wat een grote impact heeft op de opbrengst van walnootbomen.

Wanneer is de walnootboorder actief?

De walnootboorder is voornamelijk actief in de periode van mei tot september. De motten leggen hun eitjes op de jonge walnoten, waarna de larven zich een weg naar binnen vreten. Na verloop van tijd verlaten ze de noten en verpoppen zich in de grond, waar ze overwinteren en in het volgende seizoen weer actief worden.

Bestrijding van walnootboorder met natuurlijke aaltjes

Gelukkig is er een milieuvriendelijke manier om de walnootboorder te bestrijden: natuurlijke aaltjes!

Bij Natuurlijkaaltjes.nl kun je gebruikmaken van Steinernema carpocapsae aaltjes. Deze aaltjes dringen de overwinterende larven in de bodem binnen en doden ze, waardoor de cyclus van de walnootboorder wordt doorbroken. Hierdoor wordt de plaag op een biologische manier teruggedrongen zonder schadelijke chemicaliën.

Hoe pas je de aaltjes tegen de walnootboorder toe?

  1. Tijdstip: Breng de aaltjes in het najaar (september-oktober) of het vroege voorjaar (maart-april) aan, wanneer de larven in de grond zitten.

  2. Toepassing: Meng de aaltjes met water en verspreid ze over de bodem rondom de walnootboom.

  3. Bodemvocht: Houd de grond na de toepassing vochtig zodat de aaltjes optimaal kunnen werken.

Bestel nu en bescherm je walnoten!

Wil je jouw walnoten beschermen tegen de walnootboorder? Bestel dan nu Steinernema carpocapsae aaltjes bij Natuurlijkaaltjes.nl en voorkom schade op een duurzame en natuurlijke manier!