Blijf op de hoogte van de nieuws items!

18-10-2024

Fruitbomen in de herfst

In oktober en november zijn er verschillende insecten die actief kunnen zijn rond fruitbomen. Sommige van deze insecten kunnen schadelijk zijn voor de bomen en hun vruchten, en het gebruik van aaltjes (nematoden) kan een effectieve biologische bestrijding zijn. Hier zijn enkele insecten die je rond die tijd kunt tegenkomen en die je met aaltjes kunt aanpakken:

 

1. Ritnaalden (elateridae)

Ritnaalden zijn de larven van kniptorren en komen vaak voor in de bodem, waar ze zich voeden met de wortels van fruitbomen, vooral bij jongere bomen. Ze kunnen schade veroorzaken door wortels aan te vreten, wat leidt tot zwakke en ongezonde bomen.

  • Aaltjes: Heterorhabditis bacteriophora en Steinernema carpocapsae worden vaak gebruikt om ritnaalden te bestrijden.

2. Perenknopkever (Anthonomus pyri)

Deze kever kan knoppen van perenbomen beschadigen. De larven van de perenknopkever overwinteren in de bodem. In het vroege voorjaar komen ze weer tevoorschijn om zich te voeden met de bloesem van perenbomen.

  • Aaltjes: Aaltjes zoals Steinernema feltiae kunnen helpen om de larven die in de grond overwinteren te bestrijden.

3. Fruitmot (Cydia pomonella)

De fruitmot is een van de meest schadelijke insecten voor appel- en perenbomen. In oktober en november overwinteren de larven als poppen in de schors of op de grond.

  • Aaltjes: Steinernema carpocapsae kan effectief zijn tegen de overwinterende poppen van de fruitmot, vooral als deze zich in de grond bevinden.

4. Buxusmot (Cydalima perspectalis)

Hoewel vooral bekend van buxusplanten, kunnen buxusmotten zich ook verplaatsen naar andere omgevingen, zoals fruitbomen. In de herfst overwinteren de larven, vaak op de grond of in de schors.

  • Aaltjes: Steinernema feltiae kan effectief zijn om larven aan te pakken die zich in de bodem bevinden.

5. Taxuskever (Otiorhynchus sulcatus)

De taxuskever voedt zich met bladeren en schors, en hun larven richten zich op de wortels van fruitbomen. Ze kunnen aanzienlijke schade aan de wortels aanrichten, vooral bij jonge bomen.

  • Aaltjes: Heterorhabditis bacteriophora is een veelgebruikte aaltjessoort voor de bestrijding van taxuskeverlarven.

6. Langpootmuggenlarven (Tipula spp.)

Langpootmuggenlarven, ook wel emelten genoemd, kunnen de wortels van jonge fruitbomen aantasten. Ze voeden zich met organisch materiaal, maar knagen ook aan wortels, wat kan leiden tot groeiproblemen bij bomen.

  • Aaltjes: Steinernema carpocapsae of Steinernema feltiae kunnen worden ingezet tegen deze larven.