Blijf op de hoogte van de nieuws items!

15-3-2024

Fruitmotten, hoe bestrijden we die?

Natuurlijk, met aaltjes!

Fruitmotten zijn kleine insecten die schade aanrichten aan fruitgewassen door eieren te leggen in fruitbomen, waar de larven zich voeden met de vruchten. De larven van fruitmotten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan fruitbomen, waardoor de oogst wordt verminderd. Een veel voorkomende soort fruitmot is de codling mot (Cydia pomonella), die vooral bekend is om zijn schade aan appels en peren.

Om fruitmotten te bestrijden met Steinernema feltiae (een soort aaltje), volg je deze stappen:

  1. Identificatie van het probleem: Controleer op tekenen van fruitmotbesmetting, zoals kleine gaatjes in de vruchten, aanwezigheid van larven of uitwerpselen op of rond fruitbomen.

  2. Aankoop van aaltjes: Koop Steinernema feltiae-aaltjes in onze webshop van aaltjes.

  3. Toepassingsmethode: Aaltjes moeten worden toegepast op de bodem rond de fruitbomen, vooral in de buurt van de stam waar de larven leven. Dit kan worden gedaan door de aaltjes te mengen met water volgens de instructies op de verpakking.

  4. Timing: Pas de aaltjes toe op het juiste moment, meestal wanneer de fruitmotlarven actief zijn. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de regio waarin je je bevindt. 

  5. Herhaal indien nodig: Soms is één toepassing niet voldoende om de fruitmotten effectief te bestrijden. Overweeg om de toepassing te herhalen volgens de aanbevelingen op de verpakking of zoals geadviseerd door een deskundige.

Fruitmotten leven meestal in boomgaarden, fruitboomgaarden en tuinen waar fruitbomen worden gekweekt. Ze kunnen voorkomen in verschillende klimaten over de hele wereld en kunnen een plaag vormen voor een breed scala aan fruitgewassen, waaronder appels, peren, pruimen en perziken.