Blijf op de hoogte van de nieuws items!

30-8-2024

Gele plekken in gras

Iedereen die een mooie, groene grasmat in zijn tuin wil, heeft het vast wel eens meegemaakt: plotseling verschijnen er gele plekken in het gras. Ondanks al je inspanningen om je gazon er gezond en levendig uit te laten zien, verpesten deze plekken het geheel. Wat veroorzaakt deze lelijke plekken? De boosdoeners zijn vaak engerlingen – kleine, witte larven die onder de oppervlakte aan je graswortels knagen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing voor dit probleem: aaltjes tegen engerlingen.

Wat zijn Engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers, zoals de rozenkever, junikever of meikever. Ze voeden zich met de wortels van je gras, wat leidt tot gele en dode plekken. Omdat de wortels beschadigd raken, kan het gras geen water en voedingsstoffen meer opnemen, waardoor het verdort en afsterft. Engerlingen zijn vaak te vinden in het voorjaar en de nazomer, wanneer ze actief beginnen te eten en te groeien.

Hoe herken je engerlingen?

Je herkent engerlingen vaak door de aanwezigheid van gele of bruine plekken in je gazon, vooral als deze plekken steeds groter worden. Als je probeert de grasmat op te tillen, merk je misschien dat het gemakkelijk loskomt – een teken dat de wortels zijn aangevreten. Graaf je een beetje in de grond, dan kun je de dikke, C-vormige larven met een wit lichaam en een bruine kop vinden.

De Natuurlijke Bestrijding: Aaltjes

Gelukkig hoef je geen zware chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten om van deze ongewenste gasten af te komen. De oplossing komt in de vorm van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die op een natuurlijke manier de engerlingen aanpakken.

Aaltjes zijn eigenlijk parasieten die de engerlingen binnendringen en hen van binnenuit doden. Het mooie aan deze methode is dat het volledig biologisch en veilig is voor je gras, andere planten, huisdieren en kinderen. Bovendien pakken aaltjes alleen de engerlingen aan, waardoor ze niet schadelijk zijn voor nuttige insecten zoals regenwormen.

Hoe pas je aaltjes toe?

Aaltjes zijn eenvoudig toe te passen in je tuin. Ze worden vaak geleverd in poedervorm of als een soort gel die je met water mengt. Vervolgens giet je dit mengsel over je gazon, bij voorkeur in de ochtend of avond, wanneer het wat koeler is en de bodem vochtig. De aaltjes gaan meteen aan de slag en beginnen de engerlingen op te sporen en te vernietigen.

Na het aanbrengen is het belangrijk om je gazon goed vochtig te houden, zodat de aaltjes actief blijven en zich kunnen verplaatsen in de grond. Binnen enkele weken zul je merken dat de gele plekken in je gras verdwijnen en dat je gazon weer gezond en groen wordt.

Preventie is beter dan genezen

Hoewel aaltjes een uitstekende oplossing zijn voor een engerlingenplaag, is het nog beter om deze problemen te voorkomen. Houd je gazon gezond door regelmatig te maaien, te bemesten en te beluchten. Een sterk en gezond gazon is beter bestand tegen plagen en ziekten. Ook het aantrekken van vogels naar je tuin kan helpen, omdat zij dol zijn op engerlingen als snack.

Conclusie

Gele plekken in je gras kunnen erg frustrerend zijn, vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Maar als engerlingen de schuldigen zijn, kun je opgelucht ademhalen: er is een natuurlijke en effectieve manier om ze aan te pakken. Met aaltjes geef je je gazon een tweede kans, zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Binnen de kortste keren geniet je weer van een prachtig groen tapijt onder je voeten.