Blijf op de hoogte van de nieuws items!

27-8-2024

September in de moestuin. Welke plagen actief?

Eind augustus en begin september zijn er verschillende plagen actief in de moestuin die je kunt bestrijden met aaltjes (nematoden). Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

  1. Rupsen van de koolvlieg: De koolvlieg legt haar eitjes in de grond nabij koolgewassen, en de rupsen kunnen aanzienlijke schade aanrichten door de wortels aan te vreten. Aaltjes zoals Steinernema feltiae kunnen effectief zijn tegen deze larven.

  2. Emelten (larven van langpootmuggen): Deze larven kunnen grote schade aanrichten aan gras en jonge groenteplanten door aan de wortels te knagen. Aaltjes van de soort Steinernema carpocapsae of Heterorhabditis bacteriophora worden vaak gebruikt om deze plagen te bestrijden.

  3. Engerlingen (larven van meikevers, junikevers, en rozenkevers): Engerlingen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken door zich te voeden met de wortels van planten. Aaltjes van de soort Heterorhabditis bacteriophora zijn effectief in het bestrijden van deze plagen.

  4. Larven van taxuskever: Deze larven kunnen grote schade veroorzaken door de wortels van diverse planten aan te vreten, vooral bij sierplanten maar ook in de moestuin. Heterorhabditis bacteriophora is een aaltje dat veel wordt gebruikt tegen deze keverlarven.

Het gebruik van aaltjes is een effectieve en milieuvriendelijke manier om deze plagen te bestrijden. Het is belangrijk om de aaltjes op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden toe te passen, meestal wanneer de bodem vochtig is en de temperatuur tussen 10°C en 25°C ligt.