Blijf op de hoogte van de nieuws items!

15-7-2024

Wat is de Preivlieg en hoe bestrijd je deze met aaltjes?

Voor prei, ui, knoflook en andere Allium-soorten. Deze kleine vlieg kan aanzienlijke schade aanrichten aan gewassen, wat leidt tot verlies van opbrengst en kwaliteit. Gelukkig kunnen aaltjes, zoals Steinernema feltiae, effectief worden ingezet om deze plaag te bestrijden.

Wat is de Preivlieg?

De preivlieg is een klein insect waarvan de larven zich voeden met de bladeren van prei en andere Allium-planten. De volwassen vliegen leggen hun eitjes in de planten, en de uitkomende larven graven zich een weg door het bladweefsel, wat leidt tot zichtbare schade en verzwakte planten.

Wat doet de Preivlieg?

  1. Bladschade: De larven van de preivlieg vreten gangen in de bladeren van prei en andere Allium-soorten. Dit wordt zichtbaar als witte of transparante vlekken en gangen in de bladeren.

  2. Verzwakte Planten: Door de schade aan het bladweefsel verzwakken de planten, wat hun groei belemmert en de opbrengst vermindert.

  3. Secundaire Infecties: De wonden die door de larven worden veroorzaakt, kunnen leiden tot secundaire infecties door schimmels en bacteriën, wat verdere schade aan de planten veroorzaakt.

Bestrijding van de Preivlieg met Aaltjes

Aaltjes, zoals Steinernema feltiae, bieden een biologische en milieuvriendelijke oplossing voor de bestrijding van preivlieg. Deze nematoden zijn natuurlijke vijanden van de larven van de preivlieg en kunnen effectief helpen bij het beheersen van deze plaag.

  1. Hoe Werken Steinernema Aaltjes?

    • Steinernema feltiae aaltjes zoeken actief naar insectenlarven in de bodem en dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen.
    • Eenmaal binnen scheiden de aaltjes bacteriën af die de larven binnen enkele dagen doden.
    • De aaltjes vermenigvuldigen zich binnen de dode larve en zoeken vervolgens naar nieuwe slachtoffers, waardoor de populatie van de preivlieg wordt verminderd.
  2. Toepassing van Aaltjes

    • Voorbereiding: Meng de aaltjes met water volgens de instructies op de verpakking.
    • Toepassing: Breng het mengsel gelijkmatig aan op de grond rond de basis van de planten. Dit kan het beste gebeuren in de vroege ochtend of late namiddag, wanneer de bodem vochtig is.
    • Frequentie: Voor optimale resultaten kan het nodig zijn om de behandeling enkele keren te herhalen gedurende het groeiseizoen, vooral bij zware plagen.

Bestel Aaltjes bij NatuurlijkAaltjes.nl

Bij NatuurlijkAaltjes.nl kunt u hoogwaardige Steinernema feltiae aaltjes bestellen die vers en effectief zijn in de bestrijding van preivlieg. Door te kiezen voor een biologische bestrijdingsmethode, beschermt u niet alleen uw gewassen, maar ook het milieu.

Bezoek NatuurlijkAaltjes.nl voor meer informatie en bestel vandaag nog uw aaltjes voor een gezonde en preivliegvrije oogst!