Blijf op de hoogte van de nieuws items!

12-7-2024

Wat is de schade van de uienvlieg? En wat doet de uienvlieg

De uienvlieg (Delia antiqua) kan aanzienlijke schade veroorzaken aan gewassen zoals uien, prei, sjalotten, en knoflook. De schade die de uienvlieg veroorzaakt, komt voornamelijk door de larven, die zich voeden met de wortels, bolletjes en stengels van de planten. Hier zijn enkele specifieke vormen van schade die de uienvlieg kan aanrichten:

  1. Wortel- en bolbeschadiging: De larven boren zich in de wortels en bollen van de plant, wat leidt tot rotten en afsterven van de planten. Dit kan resulteren in verlies van opbrengst.

  2. Plantensterfte: Aangetaste planten kunnen verwelken en uiteindelijk sterven, vooral als de aantasting ernstig is.

  3. Groei- en ontwikkelingsproblemen: Zelfs als de planten niet sterven, kunnen ze zwakker en minder productief worden door de schade aan hun wortels en bollen.

  4. Secundaire infecties: De wonden die door de larven worden veroorzaakt, kunnen een toegangspoort vormen voor ziekten en andere plagen, wat verdere schade kan veroorzaken.

  5. Kwaliteitsverlies: Zelfs als de gewassen het overleven, kunnen de beschadigde bollen minder aantrekkelijk zijn voor verkoop en consumptie, wat leidt tot economische verliezen.

Bestel hier biologische aaltjes tegen de uienvlieg

Om de schade door de uienvlieg te beperken, worden verschillende beheersstrategieën toegepast, waaronder:

  • Vruchtwisseling: Het vermijden van het kweken van uien en aanverwante gewassen op dezelfde plaats jaar na jaar kan de populatie van de uienvlieg verminderen.
  • Gebruik van netten: Fijnmazige netten kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat volwassen vliegen de planten bereiken om hun eieren te leggen.
  • Biologische bestrijding: Natuurlijke vijanden van de uienvlieg, zoals bepaalde roofinsecten en nematoden, kunnen worden ingezet om de populatie van de uienvlieg te controleren.