Verschil buxusmot en buxusrups

Voor veel mensen is het lastig de termen buusmot en buxusrups uit elkaar te halen.

Maar er is wel degelijk verschil tussen de buxusmot en de buxusrups.

De buxusmot en de buxusrups zijn beide schadelijke insecten die buxusplanten kunnen aantasten, maar ze verschillen qua uiterlijk, levenscyclus en schade die ze aanrichten.

  1. Uiterlijk:

    • De buxusmot is de volwassen vorm van de mot, met een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. Hij heeft witte vleugels met een opvallende donkerbruine rand en een witte kop.
    • De buxusrups is de larvale vorm van de mot en heeft een groene kleur met zwarte stippen en haren.

 

Verschil buxusmot en buxusrups - buxusmot-bestrijden-met-aaltjes  Verschil buxusmot en buxusrups - buxusmot

  1. Levenscyclus:

    • De buxusmot legt eitjes op de bladeren van de buxusplant. Uit deze eitjes komen de rupsen, die zich voeden met de bladeren van de buxus. Na verloop van tijd verpoppen de rupsen zich tot volwassen motten.
    • De buxusrupsen zijn de larven van de buxusmot. Ze voeden zich met de bladeren van de buxus en veroorzaken hierdoor kaalvraat.
  2. Schade:

    • Zowel de buxusmot als de buxusrups kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan buxusplanten door het kaalvreten van bladeren. Dit kan leiden tot de dood van delen of zelfs de hele plant.
    • De buxusmot kan ook schade veroorzaken door spinsel achter te laten op de plant, wat eruitziet als witte webben.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de buxusmot de volwassen fase is en eitjes legt, terwijl de buxusrups de larvale fase is en zich voedt met buxusbladeren.

Wanneer u dus last heeft van de buxusmot of buxusrups kunt u aaltjes inzetten voor weer een mooie buxus in uw tuin.

Pagina's

Blogberichten

    Last van de buxusmot?

    De rupsen nemen happen van het blad van uw struik, dit is hun voeding. Dit kan echter leiden tot schade aan uw planten.

    Last van de buxusrups?

    De buxusrups, ook bekend als de buxusmotlarve, voedt zich met de bladeren van buxusplanten. Deze rupsen eten de bladeren op, waardoor de plant er kaal en verzwakt uit gaat zien.

    Steinernema feltiae aaltjes

    Vandaag zoomen we in op de feltiae aaltjes.

    Buxusmot actief met warm weer

    De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve plaag die vooral buxusplanten aantast. De mot kent meerdere generaties per jaar en is actief tijdens de warmere maanden.

    Tegen welke rupsen werken aaltjes?

    Aaltjes zijn ook zeer effectief tegen rupsen in bijvoorbeeld uw gewas, tuinf of moestuin.

    De taxuskever bestrijden

    De taxuskever is een vervelende en veelvoorkomende plaag in tuinen die flink wat schade kan aanrichten aan je planten. Heb je gaten in de bladeren van je planten ontdekt en zie je verkleurde of verwelkte bladeren? Dan kan de taxuskever weleens de boosdoener zijn. In dit blog lees je hoe je de taxuskever kunt herkennen, wat de schade is die ze veroorzaken en hoe je aaltjes kunt inzetten om deze kever effectief te bestrijden. De taxuskever kun je dus bestrijden zonder gif!

    De buxus in het najaar

    Buxusplanten zijn geliefd in vele tuinen, maar kunnen last krijgen van plagen zoals de buxusmot en schimmels. Een natuurlijke en effectieve manier om je buxus gezond te houden is door het inzetten van aaltjes (nematoden). Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die parasieten in je tuin bestrijden. In het najaar is het perfecte moment om deze natuurlijke vijanden los te laten.