Blijf op de hoogte van de nieuws items!

27-8-2024

Schade van de koperworm / ritnaald in de moestuin

Als je ooit met vol enthousiasme je moestuin hebt opgezet, maar vervolgens merkt dat je planten verwelken en stoppen met groeien, is de kans groot dat je te maken hebt met een onzichtbare vijand: ritnaalden, ook wel bekend als koperwormen. Deze vervelende larven van de kniptor kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten. In dit blogje duiken we in de wereld van ritnaalden en ontdekken we hoe je deze plagen op een natuurlijke manier kunt bestrijden met aaltjes.

Wat zijn ritnaalden en wat is het verschil met koperwormen?

Ritnaalden zijn de larven van verschillende soorten kniptorren. Ze hebben een lang, cilindervormig lichaam met een glanzende, geelbruine kleur, wat hen de bijnaam "koperwormen" heeft opgeleverd. Deze larven kunnen tot wel vier jaar in de grond leven voordat ze zich verpoppen en een nieuwe generatie kniptorren voortbrengen. Hoewel ze klein zijn, kunnen ritnaalden veel schade aanrichten in je moestuin.

"Koperwormen" en "ritnaalden" verwijzen eigenlijk naar hetzelfde organisme: de larven van kniptorren. Het verschil tussen deze termen zit vooral in de naamgeving en niet in het organisme zelf

Welke schade wordt er aangericht door ritnaalden?

Ritnaalden voeden zich voornamelijk met de wortels van planten, maar ze kunnen ook knollen en zaden aantasten. Hun aanwezigheid kan ervoor zorgen dat je planten verwelken, stoppen met groeien, of zelfs doodgaan. Vooral aardappelen, wortelen, uien, en sla zijn favoriete doelwitten van deze bodemplagers. De schade die ze aanrichten, is vaak pas zichtbaar wanneer het al te laat is. Je trekt een plant uit de grond en ziet dat de wortels zijn aangevreten of er helemaal niet meer zijn!

Interessante feitjes over koperwormen

  1. Springende voorouders: De volwassen kniptorren, waaruit ritnaalden voortkomen, staan bekend om hun vermogen om zichzelf met een snelle beweging de lucht in te "knippen" als ze op hun rug vallen. Dit geeft hen de naam "kniptor".

  2. Langlevend: Ritnaalden kunnen tot vier jaar in de grond leven voordat ze zich verpoppen, wat betekent dat ze langdurig in je tuin kunnen blijven als ze niet worden bestreden.

  3. Echte bodemverkenners: Ritnaalden bewegen zich diep in de bodem, vooral als het warmer wordt, wat hun detectie en bestrijding bemoeilijkt.

Hoe bestrijd je ritnaalden op biologische manier zonder gif?

De beste manier om ritnaalden op een milieuvriendelijke manier te bestrijden is door het gebruik van aaltjes, en daar komt Natuurlijkaaltjes.nl in beeld. Aaltjes, zoals Heterorhabditis bacteriophora, zijn microscopisch kleine wormpjes die de ritnaalden binnendringen en van binnenuit doden. Dit proces is veilig voor je planten en andere nuttige organismen in je tuin.

Hoe gaat de bestrijding van de koperworm in zijn werk?

Wanneer je de aaltjes aanbrengt in de bodem, beginnen ze onmiddellijk te zoeken naar ritnaalden. Eenmaal gevonden, dringen ze het lichaam van de ritnaald binnen en scheiden ze bacteriën uit die de larve snel doden. Binnen enkele dagen tot weken zullen de ritnaalden verdwijnen, waardoor je gewassen weer gezond kunnen groeien.