ervaring nematoden tegen teken

Nematoden tegen teken: onze ervaring in de tuin

Als je graag buiten bent – of het nu in je eigen tuin is, op de camping of met huisdieren – weet je hoe vervelend en risicovol teken kunnen zijn. Bij ons in de tuin merkten we vooral in het voorjaar en najaar dat de tekenactiviteit toenam, zeker rondom struiken, grasranden en schaduwrijke plekken. Met kinderen en huisdieren in de buurt wilden we een veilige, natuurlijke oplossing. Zo kwamen we uit bij nematoden tegen teken.

Hoewel veel mensen nog niet weten dat aaltjes ook tegen teken werken, hebben wij het met succes toegepast. De nematoden (soort Steinernema) dringen de larven en nimfen van teken in de bodem binnen en doden ze op een biologische manier. We behandelden vooral de randen van het gazon en de schaduwrijke plekken waar teken zich graag verschuilen.

Onze ervaring? Minder tekenbeten, minder teken op huisdieren, en een rustiger gevoel bij buiten spelen of werken in de tuin. De toepassing is simpel, veilig voor mens en dier, en past perfect bij een duurzame tuinierwijze.

Voor iedereen die een natuurlijke barrière tegen teken wil creëren: nematoden zijn een verrassend effectieve oplossing.

Blogberichten

    Slakken worden weer actief!

    Natuurlijk van slakken afkomen, bijvoorbeeld in uw moestuin? Lees hier hoe.

    Fruitmotten, hoe bestrijden we die?

    Natuurlijk, met aaltjes!

    De veenmol wordt weer actiever

    Wat is de veenmol? Welke schade richt hij aan en met welke aaltjes kun je deze veenmol bestrijden?

    De snuitkever

    Snuitkevers vaak het meest actief in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en planten beginnen te groeien.

    Op iedere slak zout leggen

    Wist je al dat dit niet nodig is?

    Wanneer emelten bestrijden?

    De beste tijd om emelten te bestrijden is in de late zomer en vroege herfst, wanneer de emelten nog jong zijn en zich dicht bij het oppervlak bevinden. Dit is het moment waarop ze het meest kwetsbaar zijn voor bestrijdingsmethoden zoals aaltjes. Hier is een tijdlijn voor het bestrijden van emelten:

    Schade van de koperworm / ritnaald in de moestuin

    Als je ooit met vol enthousiasme je moestuin hebt opgezet, maar vervolgens merkt dat je planten verwelken en stoppen met groeien, is de kans groot dat je te maken hebt met een onzichtbare vijand: ritnaalden, ook wel bekend als koperwormen. Deze vervelende larven van de kniptor kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten. In dit blogje duiken we in de wereld van ritnaalden en ontdekken we hoe je deze plagen op een natuurlijke manier kunt bestrijden met aaltjes.

    Gele plekken in gras

    Iedereen die een mooie, groene grasmat in zijn tuin wil, heeft het vast wel eens meegemaakt: plotseling verschijnen er gele plekken in het gras. Ondanks al je inspanningen om je gazon er gezond en levendig uit te laten zien, verpesten deze plekken het geheel. Wat veroorzaakt deze lelijke plekken? De boosdoeners zijn vaak engerlingen – kleine, witte larven die onder de oppervlakte aan je graswortels knagen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing voor dit probleem: aaltjes tegen engerlingen.

    Trips herkennen en bestrijden

    Trips in je tuin - Wat zijn het en hoe pak je ze aan?

    De taxuskever bestrijden

    De taxuskever is een vervelende en veelvoorkomende plaag in tuinen die flink wat schade kan aanrichten aan je planten. Heb je gaten in de bladeren van je planten ontdekt en zie je verkleurde of verwelkte bladeren? Dan kan de taxuskever weleens de boosdoener zijn. In dit blog lees je hoe je de taxuskever kunt herkennen, wat de schade is die ze veroorzaken en hoe je aaltjes kunt inzetten om deze kever effectief te bestrijden. De taxuskever kun je dus bestrijden zonder gif!

    Alles over Steinernema Feltiae aaltjes

    In de wereld van de tuinbouw en gewasbescherming speelt zich een fascinerend gevecht af onder onze voeten. Een van de kleinste, maar meest effectieve strijders in deze onzichtbare oorlog is Steinernema feltiae, een piepkleine aaltje dat niet te zien is met het blote oog, maar wel je tuin kan redden van allerlei plaaginsecten.

    Herfst in de moestuin

    De herfst is aangebroken, en dat betekent dat je moestuin langzaam tot rust komt na de groeizame zomermaanden. Hoewel de meeste planten hun hoogtepunt hebben bereikt, is de herfst het perfecte moment om je tuin klaar te maken voor het volgende groeiseizoen. En ja, dat betekent ook dat het een goed moment is om aaltjes, zoals Steinernema feltiae of andere nuttige soorten, te gebruiken voor plaagbestrijding!

    Wat is de wortelvlieg?

    De herfst is een mooie tijd in de moestuin, maar helaas zijn niet alleen jij en je groenten actief. De wortelvlieg (Psila rosae), een hardnekkige plaag voor wortelgewassen, is ook in deze periode nog aanwezig. Deze kleine vlieg legt haar eitjes bij de wortels van planten zoals wortels, pastinaak en selderij. De larven die uit deze eitjes komen, vreten gangen in de wortels en kunnen zo je oogst ruïneren.

    Last van de palmsnuitkever

    De palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus), ook wel bekend als de rode palmkoolkever, is een beruchte plaag die vooral palmbomen aantast. Deze kever, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft zich over de hele wereld verspreid en veroorzaakt aanzienlijke schade aan verschillende soorten palmbomen, zoals dadelpalmen en sierpalmen.

    Steinernema feltiae aaltjes in de winter

    Steinernema feltiae is een soort aaltje dat goed inzetbaar is in de herfst- en wintermaanden, omdat het actief blijft bij lage temperaturen (vanaf ongeveer 5 °C). Dit maakt het een uitstekende keuze voor biologische bestrijding in de maanden november en december, wanneer bepaalde plagen in rusttoestand overwinteren maar nog steeds schade kunnen aanrichten.

    Wanneer aaltjes tegen slakken inzetten?

    Aaltjes tegen slakken werken het best bij een bodemtemperatuur tussen 10°C en 30°C. Dit betekent dat ze minder effectief zijn in koudere periodes zoals de winter of bij zeer hoge temperaturen.

    Review aaltjes tegen slakken

    De eerste slakken zijn weer zichtbaaren de tempratuur begint te stijgen. Tijd om de mogelijkheden te onderzoeken voor het bestrijden van aaltjes tegen slakken.

    Vanaf wanneer aaltjes tegen slakken?

    Californica nematoden (Phasmarhabditis californica) tegen slakken kun je inzetten zodra de bodemtemperatuur minimaal 5-10°C is. Dit betekent meestal dat je ze vanaf het vroege voorjaar (maart/april) kunt toepassen, afhankelijk van het weer.

    De taxuskever nu bestrijden!

    De lente staat voor de deur, en dat betekent dat de natuur langzaam ontwaakt. Maar wist je dat je nu, in maart, al kunt beginnen met het biologisch bestrijden van de taxuskever? Door op tijd actie te ondernemen, voorkom je schade aan je planten en houd je je tuin gezond.

    De Voordelen van Steinernema Carpocapsae Aaltjes

    Steinernema carpocapsae aaltjes – een krachtige, biologische oplossing tegen verschillende tuinvrienden die je liever kwijt dan rijk bent!

    Schade van de taxuskever

    De taxuskever veroorzaakt schade aan planten, voornamelijk aan wortels en wortelknobbels. De volwassen kevers vreten aan de randen van bladeren, wat leidt tot een kenmerkend beschadigd, "gerafeld" uiterlijk.

    Pissebedden bestrijden met feltiae aaltjes

    Het is weer zover: het pissebedden-seizoen is in volle gang. Je moestuin is in topvorm, de eerste blaadjes van je jonge plantjes steken trots boven de aarde uit… en dan zie je het. Overal. Pissebedden. Die kleine, gepantserde knabbelaars die zich in het holst van de nacht tegoed doen aan jouw zorgvuldig gekweekte groenten. Ze zeggen dat pissebedden vooral dood organisch materiaal eten. Maar geloof me, ze maken graag een uitzondering voor jouw malse slablaadjes.

    5 Plagen die je moestuin nu bedreigen

    De lente is dé tijd waarin je moestuin begint te groeien en bloeien — maar helaas ook het moment waarop bodeminsecten wakker worden