Vlooienkevers bestrijden

Vlooienkevers, die vaak op kruisbloemigen voorkomen, kunnen worden aangepakt met aaltjes zoals Steinernema carpocapsae die hun larven aanvallen.

Vlooienkevers zijn een veelvoorkomende plaag in tuinen en op akkers, met name in gewassen zoals kruisbloemigen. Deze kleine kevers richten aanzienlijke schade aan door hun vraatzuchtige gedrag, zowel in de larvale als volwassen stadia. Gelukkig is er een milieuvriendelijke en effectieve manier om vlooienkevers te bestrijden: het gebruik van aaltjes (nematoden).

Het bestrijden van keverplagen is goed te doen met aaltjes.

Vlooienkevers bestrijden met aaltjes is een effectieve, veilige en duurzame methode om deze vervelende plaag onder controle te krijgen. Door te kiezen voor deze biologische bestrijdingsmethode, draag je bij aan een gezonder bodemleven en een milieuvriendelijker tuinbeheer.

Pagina's

Blogberichten

    Hoe werken aaltjes eigenlijk?

    Het bestrijden van plagen met aaltjes, ook wel biologische bestrijding genoemd, is een duurzame en milieuvriendelijke methode om schadelijke insecten en larven te bestrijden. Deze methode maakt gebruik van bepaalde soorten nematoden, kleine ongewervelde organismen, die natuurlijke vijanden zijn van veel plaaginsecten. Hier is hoe het proces doorgaans werkt:

    Wat zijn engerlingen?

    Engerlingen zijn eigenlijk larven van kevers. Deze beesten zorgen o.a. voor kale plekken in uw gras.

    Last van gele plekken in uw gazon?

    Naast emelten kunnen andere insectenlarven zoals engerlingen (larven van kevers) of larven van de taxuskever gele plekken in het gazon veroorzaken door het eten van wortels.

    Last van de buxusmot?

    De rupsen nemen happen van het blad van uw struik, dit is hun voeding. Dit kan echter leiden tot schade aan uw planten.

    De veenmol wordt weer actiever

    Wat is de veenmol? Welke schade richt hij aan en met welke aaltjes kun je deze veenmol bestrijden?

    De snuitkever

    Snuitkevers vaak het meest actief in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en planten beginnen te groeien.

    Wat zijn veenmollen?

    Veenmollen, ook bekend als engerlingen, zijn de larven van bepaalde soorten kevers, zoals de meikever en de rozenkever.

    Last van de buxusrups?

    De buxusrups, ook bekend als de buxusmotlarve, voedt zich met de bladeren van buxusplanten. Deze rupsen eten de bladeren op, waardoor de plant er kaal en verzwakt uit gaat zien.

    Last van engerlingen ?

    Engerlingen zijn de larven van kevers. Ze leven in de bodem en voeden zich voornamelijk met de wortels van gras en andere planten.

    In de maand mei nemen wij de meikever onder de loep

    De meikever is een prachtig insect om te zien maar helaas kunnen de larven, ook wel bekend als engerlingen, veel schade aanrichten in uw gazon en aan beplanting.

    De langpootmuggen zijn weer erg actief deze maand!

    De langpootmuggen zijn onschuldige dieren maar hun larven kunnen grote schade aanrichten bij gewassen.

    Taxuskeverplaag herkennen en bestrijden met aaltjes

    De taxuskever is kevertje wat onderdeel is van de snuitkever familie. Dit kevertje kan veel schade aanbrengen aan u planten, struiken en bloemen.

    Plagen in de moestuin

    In juni kunnen verschillende plagen in een moestuin voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor gewassen. Hier zijn enkele veelvoorkomende plagen en hun mogelijke bestrijdingsmethoden:

    Insectplagen in de maand juli

    Een overzicht van de plagen in juli en natuurlijk de oplossing!

    Last van de coloradokever?

    De coloradokever, ook wel bekend als de aardappelkever, is een kleine maar beruchte plaag in de wereld van landbouw en moestuinen.

    Heterorhabditis bacteriophora aaltjes uitgelicht

    Heterorhabditis bacteriophora-aaltjes zijn fascinerende organismen met enkele interessante eigenschappen en feiten.

    Wat is de de vijgenskeletteermot

    De vijgenskeletteermot is een kleine mot waarvan de larven de bladeren van vijgenbomen mineren (d.w.z. gangen in de bladeren graven). Volwassen motten zijn ongeveer 10-15 mm in vleugelspanwijdte en hebben een karakteristiek vleugelpatroon.

    Wat zijn miljoenpoten?

    Miljoenpoten komen vaak voor in bijvoorbeeld de moestuinen. Maar hoe komt u makkelijk en snel af van miljoenpoten?

    Buxusmot actief met warm weer

    De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve plaag die vooral buxusplanten aantast. De mot kent meerdere generaties per jaar en is actief tijdens de warmere maanden.

    Wanneer emelten bestrijden?

    De beste tijd om emelten te bestrijden is in de late zomer en vroege herfst, wanneer de emelten nog jong zijn en zich dicht bij het oppervlak bevinden. Dit is het moment waarop ze het meest kwetsbaar zijn voor bestrijdingsmethoden zoals aaltjes. Hier is een tijdlijn voor het bestrijden van emelten:

    Meest voorkomende plagen in gras

    Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine, parasitaire wormpjes die effectief kunnen worden ingezet om verschillende plagen in het gazon te bestrijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende plagen in gras die met aaltjes bestreden kunnen worden:

    Emelten of engerlingen? Het verschil

    Wij leggen graag het verschil tussen engerlingen en emelten uit. Beide overigens te bestrijden met aaltjes.

    Emelten en engerlingen in mijn gras

    Als je een prachtig gazon hebt, is het laatste wat je wilt ontdekken dat het langzaam wordt vernietigd door ongewenste bewoners onder het gras. Twee van de meest voorkomende boosdoeners zijn engerlingen en emelten

    Tegen welke rupsen werken aaltjes?

    Aaltjes zijn ook zeer effectief tegen rupsen in bijvoorbeeld uw gewas, tuinf of moestuin.

    heterorhabditis bacteriophora aaltjes

    Heterorhabditis bacteriophora is een fascinerend klein organisme dat een grote impact kan hebben in de wereld van biologische bestrijding. Dit microscopische aaltje, ook wel een entomopathogene nematode genoemd, staat bekend om zijn vermogen om verschillende schadelijke insectenplagen te bestrijden.

    September in de moestuin. Welke plagen actief?

    Eind augustus en begin september zijn er verschillende plagen actief in de moestuin die je kunt bestrijden met aaltjes (nematoden). Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

    Gele plekken in gras

    Iedereen die een mooie, groene grasmat in zijn tuin wil, heeft het vast wel eens meegemaakt: plotseling verschijnen er gele plekken in het gras. Ondanks al je inspanningen om je gazon er gezond en levendig uit te laten zien, verpesten deze plekken het geheel. Wat veroorzaakt deze lelijke plekken? De boosdoeners zijn vaak engerlingen – kleine, witte larven die onder de oppervlakte aan je graswortels knagen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing voor dit probleem: aaltjes tegen engerlingen.

    Aangevreten bladeren

    De taxuskever, ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd (Otiorhynchus sulcatus), is een veelvoorkomende plaag die schade kan aanrichten aan een breed scala van sierplanten en struiken in tuinen. Naast taxus zijn er verschillende andere planten die vatbaar zijn voor schade door de taxuskever:

    De taxuskever bestrijden

    De taxuskever is een vervelende en veelvoorkomende plaag in tuinen die flink wat schade kan aanrichten aan je planten. Heb je gaten in de bladeren van je planten ontdekt en zie je verkleurde of verwelkte bladeren? Dan kan de taxuskever weleens de boosdoener zijn. In dit blog lees je hoe je de taxuskever kunt herkennen, wat de schade is die ze veroorzaken en hoe je aaltjes kunt inzetten om deze kever effectief te bestrijden. De taxuskever kun je dus bestrijden zonder gif!

    Steinernema carpocapsae aaltjes

    Wanneer het najaar aanbreekt en de temperaturen beginnen te dalen, worden veel tuiniers geconfronteerd met een overvloed aan ongewenste gasten in hun tuinen. Slakken, larven en insectenlarven beginnen zich voor te bereiden op de winter en kunnen grote schade aanrichten aan jouw zorgvuldig onderhouden tuin. Gelukkig is er een natuurlijke bondgenoot om deze plagen te bestrijden: de Steinernema carpocapsae, een parasitaire aaltje dat op een milieuvriendelijke manier veelvoorkomende tuinplagen kan helpen verminderen. In deze blog duiken we dieper in op deze fascinerende aaltjes en hoe je ze optimaal kunt inzetten in het najaar!

    Gaten in je bladeren?

    Tijd voor actie tegen de taxuskever! 🪲 Heb je gaten in de bladeren van je rododendron, fuchsia of hortensia ontdekt? Grote kans dat de taxuskever je tuin heeft gevonden!

    Engerlingen in het gazon bestrijden in de herfst

    Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers, zoals de rozenkever, meikever en junikever.

    De dennenkever

    De dennenkever is een klein insect, maar kan enorme schade aanrichten in bossen en op boomplantages. Deze kevers staan erom bekend dat ze vooral coniferen, zoals dennenbomen, aanvallen. Hoewel ze klein zijn, zorgen ze voor grote problemen in bossen, waar ze bomen ziek maken of zelfs doden. In dit blogje ontdek je wanneer de dennenkever actief is, welke schade ze aanrichten, en hoe we ze kunnen bestrijden.

    Herfst in de moestuin

    De herfst is aangebroken, en dat betekent dat je moestuin langzaam tot rust komt na de groeizame zomermaanden. Hoewel de meeste planten hun hoogtepunt hebben bereikt, is de herfst het perfecte moment om je tuin klaar te maken voor het volgende groeiseizoen. En ja, dat betekent ook dat het een goed moment is om aaltjes, zoals Steinernema feltiae of andere nuttige soorten, te gebruiken voor plaagbestrijding!

    Last van de palmsnuitkever

    De palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus), ook wel bekend als de rode palmkoolkever, is een beruchte plaag die vooral palmbomen aantast. Deze kever, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft zich over de hele wereld verspreid en veroorzaakt aanzienlijke schade aan verschillende soorten palmbomen, zoals dadelpalmen en sierpalmen.

    Het hele jaar engerlingen

    Engerlingen, de larve van een meikever, komen we het hele jaar door tegen, maar in de maanden augustus en september komen veel jonge engerlingen uit het ei.

    Fruitbomen in de herfst

    In oktober en november zijn er verschillende insecten die actief kunnen zijn rond fruitbomen. Sommige van deze insecten kunnen schadelijk zijn voor de bomen en hun vruchten, en het gebruik van aaltjes (nematoden) kan een effectieve biologische bestrijding zijn. Hier zijn enkele insecten die je rond die tijd kunt tegenkomen en die je met aaltjes kunt aanpakken:

    Dalende bodemtempratuur

    Ook in november kunt u nog aaltjes inzetten. Wel afhnakelijk van de bodemtempratuur

    Miljoenpoten in de winter

    Miljoenpoten kunnen een hardnekkig probleem zijn in tuinen en kassen, vooral omdat ze zich voeden met organisch materiaal en soms wortels van planten. Hoewel ze vaak nuttig zijn voor het ecosysteem, kan een plaag schade toebrengen aan gewassen en sierplanten. Gelukkig is er een natuurlijke en effectieve manier om miljoenpoten te bestrijden: het inzetten van aaltjes (nematoden).

    December in de kas

    In december kunnen er in kassen nog steeds plagen optreden, ondanks de winterse omstandigheden. Hier zijn enkele plagen die je in de kas kunt tegenkomen, samen met tips over hoe je aaltjes kunt inzetten voor biologische bestrijding: